De Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie zien hun omzet flink dalen. Dat komt door een combinatie van een sterke concurrentie, lagere buiten-de-bundel omzet en doordat het gedrag van consumenten verandert. Ook de lagere roamingtarieven helpen de providers bepaald niet mee. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper.
Minder grote daling
De omzet daalt wel minder hard dan in voorgaande jaren. In 2015 kwam de daling uit op 3,3 procent. Een jaar eerder was dat fors meer: 7,5 procent. Daarmee komt de totale omzet uit de mobiele markt uit op 4,9 miljard euro.
De omzet daalde minder hard ten opzichte van 2014 door gewijzigde regelgeving. De impact van de prijsdaling is daardoor minder groot. Daarnaast verbruikten meer mensen mobiele data, wat de dalende omzet uit bellen en sms’en weer compenseert.
Sterke concurrentie mobiele telefonie
Dat de omzet is gedaald, komt vooral door de sterke concurrentie op de Nederlandse markt. Volgens Telecompaper waren Vodafone en Tele2 dit jaar het meest succesvol. Daarbij kijkt de marktonderzoeker alleen naar de omzet, en niet naar de prestaties. KPN is marktleider, met een marktaandeel van 41,1 procent.
Op een goede tweede plaats staat Vodafone. Van alle inkomsten op de markt voor mobiele telefonie vloeit 33,6 procent naar T-Mobile. Tele2 heeft een marktaandeel van 3,4 procent.
Krimp
Tot 2020 zal de omzet krimpen. Jaarlijks daalt de omzet naar verwachting 0,7 procent, tot een totale omzet van 4,8 miljard in 2020.
Het bel-, sms- en internetgedrag van consumenten verandert al jaren. Ook uit de roamingtarieven valt steeds minder winst te halen. Dat komt onder andere door de nieuwe regels waar de Europese Commissie aan werkt. Zo is straks de regel dat een consument bijna net zo veel betaalt voor bellen in de rest van Europa als voor bellen in Nederland. De aanbieders mogen nog maar een kleine toeslag rekenen.