Simonlyvergelijken.net

Het Openbaar Ministerie wil berichten op WhatsApp kunnen ontsleutelen. Daar moeten regels over komen. Nu zijn er geen regels over en kan en wil WhatsApp de berichten niet vrijgeven. Dat moet anders, zegt het OM tegen de NOS.

WhatsApp probleem voor opsporing

Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie is het versleutelen van berichten een groeiend probleem voor de opsporing en bewijsvoering. Officier van Justitie Martijn Egberts zegt tegen de NOS het liefst te zien dat de versleutelde informatie toch wordt vrijgegeven.

Sinds kort heeft WhatsApp een zogenaamde ‘end-to-end-encryptie’. Dat is een systeem waarbij berichten van beide kanten versleuteld wordt. Daardoor kan het OM niet meer meelezen met berichten van verdachten. Dat was voorheen veel eenvoudiger, zegt Egberts: “Al tientallen jaren kon je overal ter wereld telefoonverkeer aftappen. Het is opmerkelijk dat er nu zoveel mensen ongezien communiceren.”

Ook andere apps doorn in het oog

Ook ander apps zijn bij het Openbaar Ministerie een doorn in het oog. Er zijn naast WhatsApp nog andere chatapps waarbij het mogelijk is om informatie met elkaar uit te wisselen via een encryptie, zoals Telegram en ChatSecure.

Niet alleen in Nederland is versleuteling van berichten een heet hangijzer. Ook op Europees niveau heeft het de aandacht getrokken. Eerder deze zomer begon het Slowaakse Voorzitterschap (de huidige EU-voorzitter) er al over. Eerder dit jaar barstte de discussie over encryptie ook al los omdat Apple weigerde een iPhone vrij te geven. Ook is er al een tijd discussie over anonieme prepaid simkaarten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *