Simonlyvergelijken.net

Malafide SMS diensten zijn nog steeds niet uitgeband. Dat blijkt uit een storm van klachten over de diensten. De Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten wil daarom de regels nog verder aanscherpen.

Premium SMS diensten

In Nederland zijn nog steeds veel ‘premium SMS diensten’ actief. Die zijn van bijvoorbeeld televisie- en radiozenders. Luisteraars en kijkers kunnen deelnemen aan een prijsvraag of stemronde. Andere gebruikers van deze diensten zijn bijvoorbeeld goede doelen. Volgens de Stichting Gedragscode Mobiele Diensten houden veel aanbieders van deze diensten zich netjes aan de regels, maar zijn er ook nog veel aanbieders die gebruikers misleiden.

Veel van deze malafide aanbieders verschuilen zich in het buitenland. Ze proberen Nederlanders te verleiden hun mobiele nummer in te vullen. Daar begint vaak de ellende, weet ook televisieprogramma Kassa. Die wijdde afgelopen zaterdag een uitzending aan malafide diensten. Wie zijn of haar gegevens heeft ingevuld, wordt na die tijd bestookt met reclame via sms. Uiteindelijk wordt een hoge rekening bij de klant gepresenteerd, omdat er met een tarief per ontvangen bericht wordt gewerkt.

Strengere regels

Exploitanten van SMS diensten en telecomproviders willen dat de regels nog strenger worden. Ze krijgen nog altijd een hoop klachten over malafide aanbieders van SMS diensten. Wie zijn telefoonnummer op het internet invult, zou verplicht een scherm te zien moeten krijgen waarop wordt gemeld dat de gebruiker een dienst gaat afnemen.

Via de telefoon aanmelden voor een dienst moet ook moeilijker worden. Zo zouden er alleen nog specifieke codewoorden gebruikt mogen worden. Nu moeten gebruikers vaak nog ‘ok’ sturen om een dienst te gebruiken. Volgens de nieuwe regels moet dat woord veranderd worden naar ‘betalen’. De gebruiker zou zich dan beter realiseren dat de dienst geld kost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *