Simonlyvergelijken.net

Consumenten die in het verleden een ‘gratis mobiel’ bij een mobiel abonnement hebben gekregen, kunnen in de toekomst de nieuwwaarde van de telefoon terugclaimen bij de provider. Het toestel bleek achteraf helemaal niet gratis te zijn. Dat meldt de NOS.

Onjuist geïnformeerd over mobiel abonnement

Klanten die een mobiel abonnement met toestel afsloten, zijn jarenlang verkeerd geïnformeerd, stellen de organisaties ConsumentenClaim en ConTel in rechtszaken. De mobiel die geleverd werd bij de abonnementen, bleken helemaal niet gratis te zijn.

In de praktijk bleek de nieuwprijs opgenomen te zijn in het maandelijkse abonnementsgeld, waardoor er toch betaald werd voor een smartphone. De Hoge Raad oordeelde een tijdje geleden dat een dergelijk abonnement daarom als lening moet worden gezien.

Wetgeving

Door het oordeel van de Hoge Raad moesten providers ook voldoen aan de wetgeving rondom financieringen en kredieten. Zo moet er duidelijk zijn wat de aanschafprijs van een product is, hoeveel de financiering of krediet bedraagt en welk rentepercentage er betaald moet worden.

Dat is nooit gebeurd, waardoor telecomproviders zich moeten verantwoorden in de rechtbank. In een aantal zaken heeft de rechter bepaald dat de telecomproviders de nieuwprijs van een telefoon moeten terugbetalen, omdat gecommuniceerd werd dat de toestellen ‘gratis’ waren.

Hoofdpijn bij providers

Het weggeven van een mobiel bij een abonnement levert de providers nu hoofdpijn op. De mobiele aanbieders hadden niet verwacht dat zij de krediet- of financieringskosten terug zouden moeten betalen. Ze rekenden op een paar honderd euro per gedupeerde.

Uit de uitspraken blijkt dat de schade voor providers kan oplopen tot ver boven de 700 euro per gedupeerde. Mocht een afnemer van een mobiel abonnement met toestel het geld terug willen, dan moet het toestel alsnog ingeleverd worden bij de provider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *