Simonlyvergelijken.net

De Nederlandse banken komen deze zomer nog met een nieuwe vorm van mobiel betalen. Het gaat dan om pasloos betalen. Waar consumenten voorheen nog een pinpas nodig hadden om hun aankoop te bevestigen, kan dat vanaf de zomer met een app.

Payconiq als vorm van mobiel betalen

Met de nieuwe app ‘Payconiq’ kunnen consumenten straks eenvoudig betalen. In de app zitten verschillende betaalvormen, zoals bijvoorbeeld het delen van rekeningen en het doen van online betalingen aan een webshop via een QR-code.

Payconiq zal vooral draaien om de simpelheid: de klant tikt het bedrag in, bevestigt met een geheime code en de winkelier krijgt meteen bevestiging van de betaling. De app koppelt daarvoor de betaalrekening aan het telefoonnummer en maakt gebruik van de bestaande functies op de telefoon.

Verschillende banken doen mee

Verschillende banken doen mee aan Payconiq. Zo hebben ABN Amro, ING, de Rabobank, de Regiobank en de Volksbank al bevestigd mee te doen aan de nieuwe app. Triodos bestudeert de mogelijkheden nog. De initiatiefnemers van de app hopen dat op een gegeven moment alle Nederlandse banken meedoen en iedereen dan pasloos kan betalen.
Het aantal betaalapps zal vanaf 2018 flink toenemen, is de verwachting. Dat komt door een nieuwe Europese betaalrichtlijn. Wie vanaf dan wil dat bijvoorbeeld een account meekijkt of een betaling uitvoert, kan daar toestemming voor geven. Niet alleen fysieke personen krijgen daar rechten toe, maar ook rechtspersonen als bijvoorbeeld Facebook en Payconiq.

De veiligheid

Volgens de initiatiefnemers is Payconiq een veilige vorm van mobiel betalen. Mocht de telefoon worden gestolen, dan is er nog geen groot probleem. De app is beveiligd op basis van een pincode. Het is daarom niet mogelijk betalingen te doen zonder die code. Bedrijven kunnen ook niet bij de persoonlijke gegevens van de klant.

Voor consumenten wordt het betalen via de app gratis. Winkeliers kunnen rekenen op tarieven die lager zijn dan bijvoorbeeld een transactie met een betaalautomaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *