Simonlyvergelijken.net

Premium SMS-diensten krijgen te maken met nieuwe regels. Een dienst mag nu pas gaan lopen als een klant het woord ‘BETALEN’ verstuurt. Dat heeft de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten bepaald.

Bewustwording

Een aanmelding voor een SMS-dienst moest altijd al door de klant zelf worden goedgekeurd. Die eis voor toestemming wordt nu verzwaard. De klant mag niet meer ‘OK’ of iets wat daar op lijkt sms’en, maar het woord ‘BETALEN’.

Met het woord ‘BETALEN’ zouden klanten zich meer moeten realiseren dat de dienst geld kost en dat ze expliciet toestemming geven om te betalen voor de dienst. Het woord ‘OK’ zou niet specifiek genoeg zijn.

Dienst stoppen

Aanbieders van premium SMS-diensten moeten klanten nu ook beter voorlichten over hoe de dienst stopgezet kan worden. Nu is het vaak nog onduidelijk met welk een gebruiker zich kan afmelden van de dienst.

De nieuwe regels staan niet op zich: volgens de aanbieders van mobiele telefonie en de Autoriteit Consument en Markt is er sprake van een vloedgolf van SMS-diensten. Het gaat dan vooral om prijsvragen en verlotingen die worden verspreid via telefonische spam.

Meer bevoegdheden

De Stichting Gedragscode Mobiele Diensten krijgt ook meer bevoegdheden om de regels te handhaven. Zo mag de stichting straks het stopzetten van betalingen versnellen en misbruik beboeten. Minister Kamp van Economische Zaken sprak eerder al met de Tweede Kamer af dat hij de Stichting Gedragscodes zo aansporen om de procedures te verscherpen.

Het aantal premium SMS-diensten moet nu weer afnemen door een wijziging in de Telecommunicatiewet. Gedupeerde eindgebruikers hebben het recht om eenzijdig te stoppen met het betalen van hun telefoonrekening als het gaat om ongewenste SMS-diensten. De bewijslast ligt bij de mobiele provider.

Strenger omgaan met SMS-diensten

De providers gaan nu ook strenger om met premium SMS-diensten. De diensten krijgen nu te maken met strengere eisen om op de netwerken te worden toegelaten. Voor het doorbetalen van de opbrengsten aan de afzenders van de berichten gelden nu ook strengere regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *