De nieuwe regels rondom prepaid in België zijn gisteren van kracht gegaan. Wie een prepaid simkaartje koopt, wordt nu geregistreerd. Daarmee komt een eind aan de anonimiteit van prepaid. De regels zijn gisteren in het Staatsblad gepubliceerd.
Half jaar
Mobiele providers hebben nu nog een half jaar de tijd om identificatiegegevens voor hun hele klantenbestand te vergaderen. Dat kan een enorme klus zijn, want tot nu toe hoefden providers niets te registreren over de koper van een prepaid kaart.
De Belgische staat wil dat op ieder telefoonnummer een naam, adres en rijksregisternummer komt te staan. Providers Base en Proximus hebben al te kennen gegeven snel met de identificatie te beginnen.
Verplichte registratie prepaid
Anoniem een simkaart aanschaffen in België wordt officieel onmogelijk. Ook mensen die vroeger een prepaid-telefoonnummer hebben gekocht, moeten straks alsnog hun gegevens doorgeven. Feitelijk wordt de wet zo: ‘wie een gsm-nummer heeft, moet geregistreerd staan.’
Proximus en Base gaan hun klanten nu identificeren. Base gaat alle anonieme klanten via sms informeren en aanmanen om zich te registreren. Die registratie kan online of in de winkel gebeuren. Dat gebeurt ook bij de dochtermerken JIM Mobile Türk Telekom, Allo RTL en Ortel. Proximus gaat de identificatiegegevens van haar klanten op eenzelfde manier opvragen.
Terrorisme bestrijden
De nieuwe regels zijn bedoeld om terrorisme tegen te gaan. Terrorisme-experts hebben aangegeven dat terroristen vooral anoniem communiceren via prepaid. Ze zouden bijvoorbeeld met een anonieme kaart met elkaar praten op de versleutelde berichtenapp Telegram.
Prepaid-kaarten verdwijnen niet uit de winkels. Ze blijven te koop bij nachtwinkels, krantenwinkels en tankstations. Maar wie er nu één koopt, zal zijn of haar gegevens moeten achterlaten.