Simonlyvergelijken.net

De nieuwe roamingtarieven binnen de Europese Unie zijn nu een feit. Afgelopen zaterdag zijn de nieuwe regels van kracht geworden. Daarmee gaan de tarieven voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland in de meeste gevallen een stuk omlaag.

Overgangsfase roamingtarieven

Tot aan juni 2017 geldt een zogenaamde ‘overgangsfase’ naar het volledig afschaffen van de kosten voor het gebruik van de telefoon in het buitenland. Wie een ander EU-land bezoekt, kan nu in de meeste gevallen fors goedkoper gebruik maken van zijn of haar toestel.

Tot aan 30 april werkte de Europese Unie met een tariefplafond; een maximum tarief dat telecomproviders in rekening mochten bellen voor bellen, gebeld worden, sms’en en mobiel internet in een ander EU-land. Nagenoeg alle providers hanteerden de maximale tarieven.

Afschaffen roaming

Per juni 2017 worden de roamingkosten afgeschaft. De klant betaalt dan in het buitenland dezelfde tarieven voor het gebruik van de telefoon als in Nederland. Voor veel abonnees houdt dat in dat het verbruik van de bundel afgaat. Er worden dan geen extra kosten meer berekend.

Providers mogen nog wel een extra toeslag rekenen. Die toeslag is vastgesteld op maximaal 6,05 cent per minuut voor uitgaande gesprekken, 1,37 cent per minuut voor inkomende gesprekken, 2,42 cent per SMS en 6,05 cent per MB. Die tarieven komen bovenop de normale tarieven.

Geen afronding meer

De mobiele aanbieders mogen geen belminuten afronden. De eerste 30 seconden mogen volledig in rekening worden gebracht en daarna moet afgerekend worden per seconde. Mobiel internetverkeer in het buitenland mag ook niet afgerond worden. Iedere KB moet gemeten worden.

Voordeelbundels

Nu de Europese Unie de nieuwe regels heeft doorgevoerd, komen providers massaal met voordeelbundels. Zo biedt Vodafone bijvoorbeeld de ‘Alles in één op Reis BloX’ aan. Die bundel staat standaard bij alle klanten aan en wordt geactiveerd zodra een klant een seconde in het buitenland belt, een SMS verstuurt of een kilobyte data gebruikt. De bundel kost dan direct 4 euro.

Andere providers hebben ook voordeelbundels waarbij klanten over het algemeen goedkoper uit zijn als ze in het buitenland hun telefoon gebruiken. Wie veel gebruikt zal voordeliger uit zijn dan wie weinig gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *