Simonlyvergelijken.net

De providers KPN en Vodafone hebben te kampen met nepmails die uit hun naam verstuurd worden. In de mails worden ontvangers verleid om op een gevaarlijke link te klikken. Uiteindelijk kan dat zorgen voor kwaadaardige software op de computer.

Phishing
Het versturen van nepmails wordt ‘phishing’ genoemd. Daarbij kan schadelijke software worden geïnstalleerd. Daarnaast proberen oplichters de ontvangers gegevens (en soms geld) afhandig te maken.

In de e-mails uit naam van KPN en Vodafone staat dat de ontvanger in een telecomwinkel is geweest en daar een nieuw contract heeft afgesloten. Via de link zouden de contractgegevens kunnen worden ingezien.

Niet klikken
De Fraudehelpdesk raadt aan niet op de link te klikken. De link leidt naar een website die schadelijke software installeert. De mails hebben als onderwerp ‘Kopie Vodafone contract’, ‘Digitaal kopie van uw contract’ en ‘Kopie contract mobiele telefonie’.

Naast het niet klikken op de link, raadt de Fraudehelpdesk ook aan de mail meteen weg te gooien. Zo voorkomt de ontvanger dat hij of zij per abuis toch op de link klikt.

Toch geklikt?
Wie toch op de link heeft geklikt, kan het best de computer naar een computerzaak brengen om deze op te laten schonen. Na het opschonen van de computer moet de ontvanger alle wachtwoorden vervangen. Het is van belang tot die tijd geen gebruik te maken van internetbankieren.

Ontvangers die gegevens hebben ingetypt op een website waar naar doorverbonden wordt, moeten contact opnemen met de bank. Zij zijn mogelijk slachtoffer geworden van phishing. Dat kan er toe leiden dat oplichters toegang krijgen tot de bankrekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *