De Nederlandse wet rondom netneutraliteit is van de baan. De politiek in ons land had geen strengere bepalingen over netneutraliteit mogen opnemen in de Telecommunicatiewet. Dat zegt de rechtbank in Rotterdam.
Netneutraliteit in de zaak T-Mobile
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en T-Mobile stonden tegenover elkaar in de rechtszaal. Volgens de ACM had T-Mobile de wet overtreden door gratis data bij abonnementen aan te bieden, waarmee klanten muziek kunnen streamen.
De rechter vindt dat de Nederlandse wetgeving helemaal niet had mogen verschillen van de Europese wetgeving: “Het staat de wetgever niet vrij om datgene wat de netneutraliteitsverordening regelt, ook door middel van nationale wet- of regelgeving te regelen.”
Leidraad voor toekomstige zaken
De uitspraak van de rechter betekent dat de Nederlandse wetgeving rond netneutraliteit niets meer waard is. Als aanbieders nu diensten willen aanbieden die volgens de Europese regels wel mogen, maar volgens de Nederlandse regels niet, dan kijkt de rechter naar de Europese regels.
Europese verordening
Het gaat bij netneutraliteit om een Europese verordening. Lidstaten van de Europese Unie moeten die hoe dan ook op die manier doorvoeren. Alleen bij richtlijnen mogen landen zelf strengere regels opleggen.
De zaak waarin de rechter uitspraak deed was die van T-Mobile tegen de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De rechter vindt dat T-Mobile haar klanten inderdaad mag voorzien van data die niet wordt geregistreerd, zodat de provider het legaal streamen van muziek kan promoten.
Blij met duidelijkheid
De ACM heeft een korte reactie gegeven aan techsite Tweakers. Woordvoerster Pauline Gras geeft aan ‘blij te zijn met duidelijkheid’. Meer wil ze niet zeggen, want de Autoriteit geeft aan eerst de volledige uitspraak te willen bestuderen.