Simonlyvergelijken.net

Een deel van de Nederlandse gebruikers van mobiel internet zet die functie op vakantie tijdelijk uit, blijkt uit gegevens van het gebruikerspanel van Telecompaper.com. Ruim een derde, zo’n 37 procent, doet dit. De voornaamste reden is bij uitstek het voorkomen van een te hoge telefoonrekening aan het einde van de vakantiedagen; de zogeheten roamingkosten lopen in het buitenland al snel op.

In hetzelfde onderzoek uit 2011 lag het percentage nog zestien procentpunten lager, zo’n 21 procent. Naarmate de jaren vorderen, zien steeds meer mensen de voordelen van het uitschakelen van mobiel internet in. Het percentage steeg in de jaren na 2011 gestaag: 28 procent in 2012 en twee jaar later lag het op 29 procent. Mogelijk speelt de bewustwording rondom roaming hierin mee.

Maandag maakte de Europese Unie nog bekend dat zij de roamingkosten vanaf juni 2017 volledig afschaft. De verwachting is dan ook dat het in de afgelopen jaren stijgende percentage vanaf dat jaar zal afnemen. Men komt dan immers niet meer duurder uit met internetgebruik dan men in eigen land zou hebben.

Een ander opvallend percentage komt uit de hoek van de mensen die in zijn geheel niets doen om de kosten buiten het eigen netwerk de kop in te drukken. Uit het gebruikersonderzoek blijkt dat in 2011 nog twee procent van de ondervraagden tot deze groep behoorde; in het laatste kwartaal steeg dit aantal naar dertien procent. In de eerdere edities van deze enquête lag dat percentage telkens rond de vijf procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *