Simonlyvergelijken.net

Zo’n 40 procent van de Nederlanders houdt er rekening mee dat hun telefoongesprekken afgeluisterd kunnen worden, of dat hun sms’jes worden onderschept. Een derde weet dat iedere mobiele aanbieder standaard naam, adres en woonplaatsgegevens aan de overheid doorgeeft. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction en Telecompaper.

Geen vertrouwen
Maar weinig mensen hebben vertrouwen in de overheid, als het om privacygegevens gaat. Telecompaper en Motivaction vroegen ruim 1.000 Nederlanders van 17 tot 70 jaar of zij er rekening mee houden dat ze afgeluisterd kunnen worden. Veertig procent van de respondenten antwoordde daarop er deels of helemaal mee eens te zijn.

Uit onderzoek blijkt dat Nederland het land is dat de meeste telefoongesprekken ter wereld aftapt. Daardoor wantrouwen de meeste Nederlanders de overheid, als het gaat om inzage in mobiele telefoongegevens.

Meeluisteren
Een derde (32 procent) van de ondervraagden is er van op de hoogte dat Nederland veel telefoontaps uitvoert. Aanbieders van mobiele telefonie koppelen niet alleen telefoonnummers aan NAW-gegevens, ten gunste van de overheid, maar de overheid kan ook actief meeluisteren en zo de inhoud van de gesprekken opnemen.

Bijna de helft van de Nederlanders houdt er geen rekening mee dat de overheid mee kan luisteren. 13,7 procent is het in het algemeen oneens met de stelling ‘Als ik mobiel bel, houd ik er rekening mee dat anderen kunnen meeluisteren.”

Het gevoel
Van de ruim 1.000 ondervraagden geeft iets meer dan 15 procent aan het gevoel te hebben dat er iemand meeluistert met de gesprekken. 65 procent van de ondervraagden zegt dat gevoel niet te hebben. Desondanks praten Nederlanders wel vrijuit aan de telefoon. Slechts 22,4 procent praat minder vrijuit vanwege de mogelijkheid dat er iemand meeluistert.

Ongeveer een kwart van de ondervraagden zegt dat het niets uitmaakt dat anderen berichten en gesprekken kunnen onderscheppen. Zij reageren dat ze niets te verbergen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *