De helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de veiligheid op het internet. Ze zijn soms huiverig om draadloos internet op een mobiel apparaat ergens anders dan thuis te gebruiken. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Phishing groot probleem
Nederlanders maken zich vooral druk over computervirussen en privacyschendingen. Zes procent van de Nederlanders kreeg te maken door fraude met creditcards. Zij trapten in nepmails van valse websites. Criminelen doen zich bijvoorbeeld voor als een bank. De ontvanger van de e-mail moet op een bepaalde link klikken, waarmee geld afhandig wordt gemaakt. Dit wordt phishing en pharming genoemd.
In evenveel gevallen kreeg men te maken met virussen op de computer of op een mobiel apparaat. Door de vrees geld te verliezen, zien mensen vaak af van online activiteiten. Ze durven bijvoorbeeld geen spullen online te bestellen.
Ouderen maken zich niet druk
Volgens het statistiekbureau maken internetters van 75 jaar en ouder zich niet druk om de veiligheid op internet. Vermoedelijk komt dat doordat ze niet op de hoogte zijn over de gevaren van het internet. Daarentegen zijn ze wel voorzichtiger: 75+’ers hadden het afgelopen jaar het minst van problemen. Slechts vier procent maakte een veiligheidsincident mee.
Negen procent van de gebruikers onder de 75 heeft wel eens met veiligheidsproblemen te maken gehad. Daardoor zijn ze voorzichtiger geworden bij het downloaden van software, muziek of spelletjes
Altijd op een eigen verbinding
Wie veilig wil internetten, kan dit het beste doen door geen vertrouwelijke informatie te openen op het netwerk van een ander. Bankzaken regelen en de zakelijke e-mail openen kunnen mobiele gebruikers het best doen op het 3G/4G-netwerk, of op de draadloze verbinding thuis. Bij gedeelde Wi-Fi verbindingen (bijvoorbeeld in de trein), kunnen anderen wachtwoorden achterhalen, waarschuwen internetexperts.