Simonlyvergelijken.net

Nederland wil toch nog geen verbod op anonieme prepaid. Daarmee blijft het voorlopig mogelijk om zonder registratie of identificatie een prepaid simkaart te kopen. De Tweede Kamer is voorstander van een verbod op anonieme prepaid, maar Nederland wacht de regelgeving vanuit de Europese Unie af. Dat blijkt uit navraag van Telecompaper.

Verbod op anonieme prepaid in België

Vorige week stemde de Belgische ministerraad in met een wetsvoorstel om anonieme prepaid te verbieden. Het wetsvoorstel werd al eerder ingediend, maar kwam nu in een stroomversnelling door de terroristische aanslagen in Brussel en op luchthaven Zaventem.

Volgens de Belgische regering gebruiken criminelen en terroristen de prepaidkaarten om onder de radar te blijven. In België moeten eigenaren van een prepaid simkaart zich laten registreren als houder. Nieuwe klanten moeten bij aanschaf hun legitimatie laten zien.

Niet in Nederland

De verwachting was dat Nederland ook zou voelen voor een verbod op verkoop van anonieme prepaid, maar ons land wacht toch af. De Europese Unie buigt zich op dit moment over een eventuele registratieplicht voor prepaid.

Een verbod op de verkoop van prepaid zonder zich te hoeven legitimeren lijkt wel in de koker te zitten. De Europese Commissie lijkt een groot voorstander van een verbod te zijne en hoopt op een ‘sneeuwbal effect’. Nu diverse Europese lidstaten al een verbod hebben ingesteld, zullen er meer volgen.

Geen anonieme prepaid in Duitsland en Frankrijk

In Duitsland en Frankrijk is het al niet meer mogelijk om zonder identificatie een prepaidkaart te kopen. In België wordt de registratieplicht eind dit jaar ingevoerd. Op die manier willen de landen terrorisme bestrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *