Nederland gaat waarschijnlijk akkoord met de plannen over roaming binnen de Europese Unie. De EU wil per juni 2017 een einde makers aan de extra kosten die reizigers binnen de Europese Unie moeten betalen voor bellen, sms’en en mobiel internet.
Akkoord, maar niet van harte
De volledige afschaffing van de zogenaamde roamingtarieven lijkt een sympathiek gebaar van Europa richting de consument, maar er kleven veel haken en ogen aan. Zo zou de afschaffing ervan een deuk slaan in de omzet van mobiele aanbieders. Zij zullen op hun beurt de vermindering in omzet alsnog kunnen doorberekenen aan de consument. Het gebruik van de mobiel in eigen land wordt dan duurder.
De kosten voor roaming zijn extra kosten die mensen moeten betalen als zij hun mobiele telefoon in het buitenland willen gebruiken. De Europese Unie wil die kosten afschaffen, maar Nederland is daar tegen. Nu lijkt het erop dat Nederland toch akkoord zal gaan met het voorstel, maar niet van harte.
Waarom gebruik in eigen land duurder kan worden
Veel providers die slechts in één land actief zijn, zijn bang voor de roamingplannen. Een goed voorbeeld daarvan is KPN. Die provider heeft in het buitenland geen eigen netwerken en moet daarom alle buitenlandse providers betalen als KPN-klanten gebruikmaken van de telefoon.
De kosten daarvan kunnen hoger zijn dan de tarieven die KPN in rekening kan en mag brengen bij haar klanten. Het zogenaamde ‘wholesale tarief’ is het tarief dat providers elkaar in rekening brengen en dit tarief kan hoger zijn dan de nationale tarieven. Providers moeten dan andere manieren vinden om de omzet weer op niveau te brengen. Het kan dan zijn dat gebruik in eigen land duurder wordt.
Definitieve plannen
De plannen van de Europese Unie zijn nog niet definitief. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de definitieve plannen. Die plannen worden midden december bekend gemaakt. Telecomexperts verwachten dat de wholesaletarieven omlaag gaan en er toch een soort ‘fair use policy’ komt. Dat zijn kleine lettertjes die misbruik moeten voorkomen. De definitieve plannen moeten ervoor zorgen dat ook de kosten in eigen land niet zullen stijgen.