Ruim de helft van de Nederlandse werknemers vindt een mobieltje van de zaak vaak van slechte kwaliteit. Een derde is zo ontevreden over de kwaliteit van de telefoon, dat het de telefoon helemaal niet gebruikt. Dat houdt in dat werkgevers miljoenen aan ongebruikte apparatuur uitgeven. Dat blijkt uit onderzoek van consultancybedrijf ReleaseTMS.
Slechte apparatuur
De helft van de Nederlandse werknemers is ontevreden met de mobiel van de zaak. De slechte kwaliteit van het toestel is de hoofdreden om het toestel niet te gebruiken. De meeste werkgevers (60 procent) geen ruimte om zelf een toestel te kiezen. Daarom worden werknemers opgescheept met telefoons die ze eigenlijk helemaal niet willen gebruiken.
Werknemers mogen niet kiezen omdat werkgevers vaak bang zijn dat de werknemer anders een duur toestel uit zal zoeken. Er moet dan een zogenaamde ‘telefoonregeling’ op poten worden gezet en werkgevers zijn ook bang dat er problemen ontstaan bij het opstarten van zo’n regeling.
Zelf meebetalen aan een mobieltje van de zaak
Een groot deel van de medewerkers is bereid om zelf mee te betalen aan een mobiele telefoon, als ze die zelf mogen uitzoeken. 40 procent wil best meebetalen, blijkt uit het onderzoek.
De werkgever zou meer keuzevrijheid moeten geven, blijkt uit het onderzoek. Bijna twee derde van de ondervraagde medewerkers denkt productiever te zijn als hij of zij zelf een telefoon mag kiezen.
Tevredenheid
Uit het onderzoek blijkt dat de tevredenheid over de telefoonregeling het grootst is bij organisaties waar medewerkers zelf een telefoon mogen uitzoeken. ReleaseTMS voerde het onderzoek uit tussen november en december 2016, in 50 private en overheidsorganisaties. Iedere organisatie had tenminste 100 medewerkers.