Simonlyvergelijken.net

Volgens de radiozender BNR is er binnen de telecomwereld “paniek” ontstaan naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad. Zij oordeelden eerder dat het voor providers niet toegestaan is om abonnementen te verkopen met een “gratis” telefoon, wat voorheen wel gedaan werd. Door deze uitspraken laten providers klanten die de kosten van hun abonnement niet betalen noodgedwongen met rust. Naar schatting zouden providers hierdoor miljoen euro’s aan abonnementsgelden mislopen.

Verplicht vermelden van prijs voor toestel

Hoewel providers sinds de uitspraak van de Hoge Raad een duidelijke verandering hebben doorgevoerd, speelt er een nieuw probleem op. Nu geven providers helder aan welk deel van de abonnementsprijs betaald wordt voor de telefoon, en welk deel voor de overige onderdelen van het abonnement. Dit is echter niet gedaan bij het afsluiten van de contracten van al bestaande klanten. Providers zijn juist voor deze groep klanten bang! Wanneer providers klanten uit deze groep voor de rechter slepen die niet betaald hebben, kan blijken dat de overeenkomst tussen de provider en de klant niet rechtsgeldig is.

Voorzitter Wilbert van der Donk van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders meent tegenover BNR dat het hierbij om veel geld gaat. Zo zouden tienduizenden zaken voorheen naar de kantonrechter gaan, wat straks wellicht niet meer mogelijk is. Bronnen van BNR geven aan dat providers al rekenen op een afschrijving van enkele miljoenen euro’s.

Klanten moeten blijven betalen

Of het uiteindelijk ook echt mogelijk wordt voor al bestaande klanten om hun huidige abonnement niet te betalen, lijkt onwaarschijnlijk. Zo geeft Vodafone aan dat er momenteel een “juridische discussie” gaande is naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad, maar dat klanten hoe dan ook verplicht worden om hun abonnementsgelden te betalen. Ook bij KPN blijven procedures gestart worden tegen de niet betalende klanten van de provider. Wel zegt men hier last te hebben van langere procedures, doordat veel kantonrechters eerst navraag doen bij de Raad, over kwesties omtrent de uitspraak van de Hoge Raad.

Op dit moment kijkt een rechter naar de uitspraak van de Hoge Raad, waarna op termijn een uiteindelijk oordeel geveld zal worden. In ieder geval weten nieuwe klanten of klanten die hun abonnement verlengen, precies welk deel van het abonnement voor de telefoon is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *