Simonlyvergelijken.net

De gemiddelde prijs voor mobiel internet is lager dan bij een vaste aansluiting. Dat geldt voor 95 procent van de wereldbevolking. De vaste lijn is duurder dan een mobiel abonnement met een vergelijkbare capaciteit, blijkt uit onderzoek van de International Telecommunications Union.

Mobiel internet in minder ontwikkelde landen

Dat mobiel internet goedkoper is dan vast internet lijkt vooral te gelden voor minder ontwikkelde landen. De prijzen van een vaste verbinding zijn daar makkelijk drie maal zo hoog als die van een mobiele verbinding. Omdat in die landen de vaste infrastructuur vaak ontbreekt, groeit het gebruik van mobiel internet.

Inmiddels kan 95 procent van de wereldverbinding maken met een mobiel netwerk. De onderzoekers namen daarbij als criterium dat er ten minste één streepje op de signaalsterktemeter van een mobiel toestel verschijnt.

Slechte verbinding

Het probleem in minder ontwikkelde landen is vooral dat er een slechte verbinding is. In een Afrikaans land zijn vaak tot maximaal zes internetaanbieders actief, met zeer beperkte capaciteit.

Internet of Things

De onderzoekers wilden ook weten hoe ver het staat met ‘Internet of Things’: het aansluiten van apparaten op het internet. Wereldwijd loopt Zweden daarin voorop. De helft van alle abonnementen zijn bestemd voor dat soort toepassingen. In Nieuw-Zeeland zijn 19 op de 100 mobiele abonnementen bestemd voor apparaten. In Noorwegen zijn dat er 18 en in Finland 13.

België staat op de negende plek: 9 op de 100 mobiele verbindingen zijn daar bestemd voor de Internet of Things. Nederland presteert slecht en komt niet eens voor in de top-20.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *