Simonlyvergelijken.net

Steeds minder Nederlanders maken gebruik van een vaste lijn. Mobiel bellen is daar de directe oorzaak van. De Nederlandse omzet in vaste telefonie is het afgelopen jaar met 9,3 procent gedaald naar 1,1 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Telecompaper.

Vaste telefonie achterhaald

Nederlanders ervaren vaste telefonie steeds meer als een achterhaald middel van communicatie. We bellen dan ook steeds minder via de vaste telefoon; het aantal afsluitingen neemt daardoor al jaren af.

De opkomst van mobiel bellen is de oorzaak van de daling van het aantal vaste lijnen. In totaal zijn er nog zo’n 6,27 miljoen vaste lijnen in gebruik.

Komende jaren meer mobiel bellen, minder vaste lijnen

In de komende jaren zal het aantal vaste telefonielijnen nog verder dalen, voorspellen de onderzoekers van Telecompaper. Volgens de onderzoekers is ook de groei van VoIP-telefonie via glasvezel niet genoeg om de daling bij de traditionele telefonie te compenseren.

Dat een vaste lijn tegenwoordig steeds vaker wordt saangeboden in combinatie met een mobiel abonnement, televisie en internet, helpt niet. Nederlanders blijven het mobiele abonnement nog regelmatig apart afnemen, bijvoorbeeld in de vorm van sim only.

Omzetdaling

Telecompaper verwacht dat de omzet en het aantal vaste lijnen de komende jaren nog flink zal afnemen. De omzet zal ook sneller dalen. De verwachting is dat de gemiddelde daling per jaar voor de periode tussen 2017 en 2021 0,9 procent in het aantal aansluitingen en 5 procent voor de omzet zal betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *