Simonlyvergelijken.net

Het Ministerie van Economische Zaken gaat de dekkingsverplichting aanscherpen. Dat is de verplichting die de kwaliteit van mobiele verbindingen moet waarborgen. Nederland heeft nu een koppositie als het gaat om de beschikbaarheid, dekking en snelheid van mobiele netwerken. Dat wil het ministerie graag zo houden.

Specifiekere eisen rond dekkingsverplichting

In de toekomst gaat het Ministerie van Economische Zaken specifiekere eisen stellen rondom de netwerkdekking die telecomproviders moeten realiseren. Dat gaat gebeuren bij toekomstige veilingen van frequentieruimte. Dat heeft minister Kamp, de verantwoordelijke minister voor deze post, aan de Tweede Kamer bekend gemaakt.

De dekkingsverplichting is nu nog heel algemeen. Volgens de huidige vergunningen moeten telecomproviders een minimale oppervlakte vastgesteld in vierkante kilometers van dekking voorzien. Nu ligt nog niet vast in welke regio’s tenminste goede dekking moet zijn.

Concurrentie

In de afgelopen jaren heeft de concurrentie tussen netwerken ervoor gezorgd dat mobiele aanbieders in de meeste stedelijke gebieden goede tot zeer goede dekking aanbieden. In sommige gevallen is het minder rendabel om landelijke gebieden en plattelandsgemeenten van dekking te voorzien. Uit onderzoek van de NOS en regionale omroepen bleek onlangs nog dat in kleinere gemeentes veel klanten ontevreden zijn over de dekking van mobiele netwerken.

Frequentieveilingen

In 2019 worden weer grote frequentieveilingen verwacht. Diverse bestaande vergunningen komen dan weer onder de hamer en er zal ook een nieuw spectrum geveild gaan worden. Die veiling maakt dan ook ruim baan voor de uitrol van 5G-netwerken. Dat zal medio 2020 gebeuren.

Bij de nieuwe veilingen zal het Ministerie van Economische Zaken bepalen dat in alle bewoonde gebieden een goede dekking moet komen. De dekking moet dan voldoen aan de nieuwe eisen, voor wat betreft snelheid en capaciteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *