Simonlyvergelijken.net

De tarieven voor roaming buiten de Europese Unie zijn ‘onwenselijk hoog’, maar minister Kamp kan er niets aan veranderen. Dat schrijft het ministerie van Economische Zaken in antwoord op Kamervragen. De PvdA-leden Jacobi en Oosenbrug hadden de vragen gesteld.

Kosten roaming te hoog, maar geen ingreep

De kosten voor roaming buiten de Europese Unie zijn te hoog, maar er wordt niets aan veranderd. Volgens Minister Kamp heeft hij geen mogelijkheden om de hoge tarieven aan te pakken. Buiten de Europese Unie heeft de Europese Commissie namelijk geen mogelijkheden om rechtstreeks in te grijpen.

De minister wil ook geen regels maken voor Nederlandse providers. De aanbieders van mobiele telefonie zouden zelf al hoge tarieven moeten betalen voor het gebruik van een buitenlands netwerk. Als Kamp lagere prijzen zou opleggen, zou roaming verliesgevend kunnen worden. Om die zelfde reden wil de Europese Commissie ook geen tariefplafonds invoeren.

Internationale verdragen

Roaming zou wel een onderdeel kunnen worden van onderhandelingen over internationale verdragen. De Europese Commissie heeft daar exclusief een bevoegdheid voor. De Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) zette het onderwerp in 2012 al op de agenda, maar dat is niet bindend. Volgens de ITU is er weinig kans dat er wereldwijd maatregelen worden genomen tegen de hoge prijzen. De Unie ziet meer in verdragen tussen landen onderling.

WTO

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) wil dat landen zich verplicht moeten inspannen voor lagere prijzen. Maar landen hebben daar helemaal geen trek in. Zowel binnen als buiten de EU hebben operators hoge netto inkomsten uit roaming. Een groot deel daarvan gaat naar de overheid.

Informatieverplichting

In Nederland kan alleen de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ingrijpen om toezicht te houden op de informatieverplichting. Dat houdt in dat abonnees een bericht krijgen met informatie over tarieven als zij in het buitenland zijn. Daarnaast moet de internetverbinding in het buitenland worden afgesloten als de kosten hoger zijn dan 60 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *