Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil het appen en sms’en in de auto verbieden. Volgens de minister brengen automobilisten het verkeer in gevaar doordat ze te druk zijn met hun smartphone.
Telefoon vasthouden in auto verboden
Het vasthouden van de telefoon is volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens al verboden. Maar de wet zegt niets over het bedienen van een telefoon. Daar wil Schultz nu verandering in brengen. De minister zegt in een interview met het Algemeen Dagblad te kijken naar een optie om het bedienen van een mobiel te verbieden.
Een verbod zou alleen gaan over het bedienen van een telefoon. Automobilisten mogen gewoon blijven roken tijdens het autorijden en ook de autoradio mag nog gewoon bediend worden. Bij een verbod gaat het specifiek over telefoons.
‘Voetbalvelden achter’
De minister zegt in de krant dat het bedienen van een telefoon tijdens het autorijden een groot probleem is: “Als je een paar seconden op je toestel kijkt, ben je zo een paar voetbalvelden verder met je auto.”
Volgens Schultz verandert een carkit maar weinig aan het verkeersgedrag van automobilisten: “Dan houden automobilisten de de aandacht constant op de telefoon in de houder, in plaats van op de weg. We moeten verder kijken. Verbieden is een optie.”
Automatisch uitschakelen
Een optie zou kunnen zijn om de telefoon automatisch te laten uitschakelen als de motor wordt gestart. In het Algemeen Dagblad zegt de verkeersminister daarover al in gesprek te zijn met telecombedrijven.
Dat er iets moet gebeuren, is duidelijk. Jaarlijks vallen er ongeveer 600 doden en zwaargewonden doordat automobilisten meer bezig zijn met hun smartphone dan met de weg. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie. Ook bij het handsfree bellen zou er sprake zijn van concentratieverlies. De kans op een ongeluk is bij het gebruik van een telefoon in de auto vier keer hoger dan normaal.