Simonlyvergelijken.net

Minister Kamp van Economische Zaken heeft een wetsvoorstel ingediend die moet voorkomen dat belangrijke Nederlandse telecombedrijven zomaar kunnen worden overgenomen door buitenlandse partijen. Aanleiding is de vijandige overnamepoging van America Movil op KPN in 2013.

America Movil en KPN

In 2013 probeerde het Mexicaanse telecombedrijf America Movil KPN over te nemen. America Movil had een goede kans, met multi-miljardair Carlos Slim aan het hoofd. De Nederlandse Staat zag zienderogen aan hoe het Mexicaanse bedrijf poogde KPN over te nemen.

De Nederlandse staat had geen instrumenten om de overname tegen te houden. Uiteindelijk tuigde KPN zelf een beschermingsconstructie op, die voorkwam dat het bedrijf overgenomen werd.

‘Van kritisch belang’

Telecombedrijven als KPN zijn volgens minister Kamp ‘van kritisch belang’, omdat het een voormalig staatsbedrijf is. De provider beheert nog steeds alle vaste en mobiele netten. Daarnaast beheert het ook de communicatienetwerken voor defensie, politie, brandweer en ambulance. Het staatsbelang is daarom erg groot.
Niet alleen bij KPN is het belangrijk dat de eigenaar Nederlands blijft. Ook bij andere bedrijfstakken wil de Nederlandse regering liever niet dat het eigenaarschap in buitenlandse handen valt.

Meer macht voor de regering

Omdat de regering niet wil dat kritische bedrijven in buitenlandse handen kunnen vallen, diende Kamp een wetsvoorstel in. De regering krijgt dan meer inspraak bij overnamepogingen van dergelijke bedrijven. De Nederlandse overheid is dan in staat al dan niet vijandige overnames tegen te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *