Simonlyvergelijken.net

De mobiele providers hebben het afgelopen kwartaal fors minder verdiend. T-Mobile presteerde het slechtst; het marktaandeel daalde naar iets meer dan 21 procent. KPN scoorde bovengemiddeld goed en ook Vodafone zag de omzet dalen. Dat blijkt uit het ‘Dutch Mobile Operators’-rapport van Telecompaper.

De cijfers van de providers

De cijfers van Telecompaper gaan over de dienstenomzet van de providers. Bij T-Mobile is er sprake van een daling van 10 procent jaar-op-jaar. Vodafone zag haar kwartaalomzet in vergelijking met vorig jaar dalen. Ruim 5,5 procent ging eraf.

KPN scoorde juist bovengemiddeld met een daling van 3,9 procent. Daarmee verstevigt de provider haar marktleiderschap. Nieuwkomer Tele2 heeft het juist goed gedaan en zag het marktaandeel stijgen naar 3,5 procent eind juni.

Lagere omzet door prijsdruk en concurrentie

Volgens de providers verloren ze veel geld aan de zware concurrentie en de hoge prijsdruk. Klanten bellen, sms’en en internetten minder buiten de bundel en bovendien is de Europese Unie druk bezig met nieuwe regulering rondom de maximale roamingtarieven in de Europese Unie.

De providers zien daarnaast ook dat consumenten minder bellen en sms’en. We zijn vooral massaal aan het WhatsAppen en iMessagen. Daarnaast bellen we steeds vaker online.

Nog meer concurrentie

Telecompaper voorspelt dat de concurrentie nog verder toeneemt en dat de omzet uit bijvoorbeeld mobiel internet niet genoeg zal zijn om de lagere omzet uit bellen en sms’en op te vangen.

Wel is duidelijk dat er nog meer dataverbruik bijkomt. Mobiele aanbieders hebben het moeilijk met de vraag naar mobiele data; ze weten er maar geen hogere tarieven en omzetten uit te halen. Ook dat komt door de sterke concurrentie.

20 miljoen simkaarten

De Nederlandse markt telt zo’n 20,1 miljoen simkaarten, blijkt uit het rapport. Dat komt vooral doordat meer mensen voor een mobiel abonnement kiezen. Het aantal gebruikers van prepaid simkaarten daalde namelijk naar 30,2 procent van de totale markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *