Simonlyvergelijken.net

Het aantal mobiele abonnees bij zogenaamde ‘Mobiele Virtuele Netwerk Operators’ (MVNO’s) is het afgelopen jaar met 11 procent gedaald. MVNO’s zijn providers die geen eigen netwerk hebben. De daling wordt veroorzaakt doordat Tele2 geen MVNO meer is.

Mobiele abonnees naar eigen netwerk

Tele2 rolde vorig jaar een eigen netwerk op 4G uit. Het bedrijf zette haar abonnees kort daarna over naar het eigen 4G-netwerk. Daardoor is het bedrijf officieel geen MVNO meer. Dat zorgde voor elf procent minder abonnees op de markt voor virtuele netwerken.

Alleen providers die onder eigen naam diensten aanbieden op netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile zijn een MVNO. Het is nu ook mogelijk voor een virtuele provider om gebruik te maken van het netwerk van Tele2.

Simyo nieuw in top 5

Doordat Tele2 nu dezelfde status heeft als KPN, Vodafone en T-Mobile, is Simyo de top 5 van grootste Nederlandse virtuele spelers binnengekomen. Simyo is een dochtermerk van KPN en staat nu op plaats 5.

Op de andere plekken in de top 5 staan Hollandsnieuwe (4), Lycamobile (3), Lebara (2) en Telfort staat op nummer 1.

Kleine spelers

De providers uit de top 5 zijn ook meteen de providers die de grootste namen hebben. In totaal zijn er 53 verschillende virtuele providers in Nederland, maar ze zijn niet populair. Het zijn maar kleine aanbieders die zich vaak op een klein gedeelte van de markt richten.

De top 5 heeft 62,8 procent van de markt in handen. Vorig jaar verzorgden de vijf grootste providers nog 55,5 procent van alle mobiele aansluitingen via virtuele netwerken.

No-frills

Virtuele providers kopen capaciteit in bij KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Doordat het om grote hoeveelheden capaciteit gaat, kunnen de virtuele providers lagere prijzen vragen. Ze bieden vaak alleen sim only aan. Daarom worden ze ook wel eens ‘no-frills providers’ genoemd: providers zonder extra poespas.

Het aantal virtuele providers neemt op de consumentenmarkt af, doordat bijvoorbeeld Mobile Vikings en Clubmobiel zijn gestopt. Het aantal virtuele providers op de zakelijke markt stijgt daarentegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *