Simonlyvergelijken.net

Virtuele providers hadden het afgelopen half jaar minder klanten dan in dezelfde tijd vorig jaar. Het aantal mobiele klanten van virtuele operators daalde met 15 procent. Dat komt mogelijk door het verdwijnen van KPN-merk Hi. Dat blijkt uit het Dutch Mobile Virtual Operators Market-rapport van Telecompaper.

3,3 miljoen klanten
Ongeveer 3,3 miljoen klanten namen diensten af van virtuele providers als Hollandsnieuwe (van Vodafone), Ben (van T-Mobile) en Simyo (van KPN). De providers maken wel gebruik van de drie grootste netwerken, maar zijn onafhankelijk. Ze worden ‘virtueel’ genoemd, omdat ze geen eigen telecommasten hebben.

De onafhankelijke virtuele aanbieders waren goed voor 4,2 miljoen simkaarten. Dat is 20 procent van de gehele mobiele markt, die 7,5 miljoen simkaarten telt.

Telfort de grootste
Hi was voorheen het grootste virtuele merk, maar het bedrijf ging op in KPN. Sindsdien is het andere merk van KPN, Telfort, de grootste virtuele provider. De andere grootste spelers zijn Lebara, Tele2, Lycamobile en Hollandsnieuwe. Zij hebben een gezamenlijk marktaandeel van 60 procent.

Het afgelopen halfjaar kwamen er acht nieuwe mobiele aanbieders bij. Drie stopten. Deze nieuwe merken zijn onder anderen OpenMobile (voor gezinnen) en Fieber. De overige zes virtuele providers zijn zakelijke aanbieders.

De verwachting
Telecompaper verwacht voor 2016 nieuwe virtuele providers. Een paar zullen stoppen, anderen zullen de markt betreden. Vooral de providers die alleen mobiele basisdiensten bieden zullen verdwijnen. Volgens het magazine willen consumenten steeds vaker extra diensten.

Experts verwachten dat Tele2 veel nieuwe kansen biedt voor virtuele operators. Deze mobiele aanbieder krijgt in 2016 een geheel eigen 4G-netwerk. Het bedrijf zal haar hele netwerkcapaciteit gaan gebruiken om zo de investeringen terug te winnen. Op die manier kunnen er meer virtuele providers bijkomen, die gebruik willen maken van het 4G-netwerk van Tele2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *