De smartphonemarkt groeit minder hard. De groei van de wereldwijde markt duikt dit jaar voor het eerst onder de tien procent. Dat is opmerkelijk, want de afgelopen jaren groeide de markt voor smartphones met dubbele cijfers.
Geen dubbele cijfers meer
Marktonderzoeker IDC voorspelt dat de wereldwijde smartphonemarkt vanaf dit jaar niet meer met dubbele cijfers groeit. Het percentage komt voor afgelopen jaar uit op 9,8 procent.
Onderzoekers voorspelden al langer dat er een einde zou komen aan de harde groei van smartphones. Naar verwachting worden er dit jaar 1,4 miljard smartphones verkocht. Een procentuele groei van 10 procent is dan niet meer te realiseren.
Opkomende markten
Dat er zo veel mobiele toestellen over de toonbank zijn gegaan, komt vooral door opkomende markten als China, India, Indonesië en de Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. In China begint de markt al verzadigd te raken, net als in het westen.
Van 2016 tot 2019 zullen er tussen de 1,85 en 1,9 miljard smartphones verkocht worden. Het besturingssysteem van Microsoft heeft de komende jaren slechts twee procent marktaandeel.
Besturingssystemen
Terwijl de markt wel blijft groeien, profiteren nieuwe besturingssystemen als Windows Phone, Sailfish, Ubuntu en Firefox OS niet van de groei. iOS en Android blijven de markt domineren. Met een aandeel van tussen de 14 en de 15 procent is iOS het op één na meest gebruikte besturingssysteem op een smartphone ter wereld.
Android is het grootste besturingssysteem, met een marktaandeel van 82 procent. Alle andere besturingssystemen moeten de over 1 tot 2 procent marktaandeel verdelen, voorspelt IDC.