Simonlyvergelijken.net

Het aantal meldingen over de zogenaamde Wangiri fraude neemt weer toe. Bij Wangiri fraude worden slachtoffers gebeld door nummers uit Afrikaanse landen. Op het moment dat er wordt teruggebeld, begint de teller voor de kosten te lopen. Dat meldt GSM Helpdesk.

Gemiste oproep

Oplichters uit Afrika bellen maar kort naar Nederlandse telefoonnummers. Daardoor mist het slachtoffer de oproep. De ontvanger belt de gemiste oproep terug en dan begint de teller voor de kosten te lopen.

Op dit moment signaleert de website GSM Helpdesk een piek in de telefoontjes vanuit bijvoorbeeld Somalië en Burkina Faso. Ook uit andere landen wordt de laatste weken weer meer gebeld naar Europese vaste- en mobiele nummers, in de hoop dat men terugbelt. Het gaat in alle gevallen om poging tot oplichting.

Wangiri fraude

De vorm van fraude die wordt toegepast heet Wangiri fraude. Daarbij gaat de telefoon maar één keer heel kort over, waardoor de ontvanger eigenlijk niet de tijd heeft om op te kunnen nemen. De telefoon geeft dan aan dat er een gemiste oproep is. Doel is om potentiele slachtoffers nieuwsgierig te maken en terug te laten bellen. Het slachtoffer belt dan met een duur informatienummer.

Wie terugbelt wordt vaak geconfronteerd met een torenhoge telefoonrekening of met beltegoed dat in één keer is verbruikt. De hoge kosten bestaan uit de kosten voor betaalnummers en de kosten voor het internationaal bellen.

Alertheid geboden

Wees alert op telefoonnummers die beginnen met +21 of +22. Dit zijn Afrikaanse nummers; het continent waar oplichters vaak vandaan bellen. Zij bellen niet op basis van een telefoonboek, maar op basis van opeenvolgende telefoonnummers. Vaak belt een computer potentiële slachtoffers.

De Nederlandse telecomproviders proberen hun klanten te beschermen tegen deze vorm van fraude. Telefoonnummers van oplichters worden geblokkeerd. Wie denkt slachtoffer te zijn geworden van oplichting, kan het best bellen met de klantenservice van de mobiele provider. De provider bepaalt dan of er verdere stappen worden genomen. Tele2 compenseerde eerder al slachtoffers van de fraude.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *