Simonlyvergelijken.net

De Stichting Consument & Telecomsector (ConTel) komt met een megaclaim tegen de providers KPN, T-Mobile en Vodafone. Het gaat om een claim van honderden miljoenen. Volgens de stichting hebben de drie aanbieders jarenlang ten onrechte mobiele abonnementen met gratis telefoons verstrekt.

Geen gratis mobiele telefoons
Volgens ConTel deden de providers alsof het mobieltje gratis was, maar bleek dat in de werkelijkheid niet zo te zijn. Daardoor betaalden twee miljoen Nederlanders stelselmatig teveel, stelt de stichting. Daarom is ConTel het meldpunt ‘AfzetAbbo’ gestart.

Eind 2014 concludeerde de Hoge Raad dat het verstrekken van gratis telefoons eigenlijk een koop op afbetaling is. Daarom moeten providers onder andere een BKR-check doen. Dat verzuimden ze, met grote schulden bij klanten tot gevolg.

Twee miljoen gedupeerden
De Stichting Consument & Telecomsector schat dat zo’n twee miljoen Nederlanders teveel betalen voor hun mobiele abonnement. De schade verschilt per persoon. Het varieert van 50 tot 400 euro. De totale claim kan daarmee uitkomen op 800 miljoen euro. Dat is de grootste massaclaim ooit in Nederland.

Grote schulden
De abonnementen zouden grote schulden bij jongeren hebben veroorzaakt. Zij kopen te duren abonnementen en verlengen die steeds. Volgens de stichting betalen jongeren permanent hun toestel af. Daarom wil de stichting zo snel mogelijk in gesprek met de drie providers. Als dat niet lukt, volgt een rechtszaak.

KPN en Vodafone willen niet reageren op de eis van ConTel. Ze zeggen de claim slechts voor kennisgeving aan te nemen. Wel zijn ze bezig een oplossing te vinden voor de uitspraak van de Hoge Raad. Ze willen een covenant sluiten met minister Dijsselbloem van Financiën. ConTel is daar fel op tegen, omdat Dijsselbloem daarmee het oordeel van de hoogste Nederlandse rechter naast zich neer zou leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *