Simonlyvergelijken.net

De meeste mobiele telefoonnummers zijn al verstrekt. 90,8 procent van de beschikbare mobiele nummers zijn uitgegeven. Dat blijkt uit het nieuwste schaarsterapport van de Autoriteit Consument en Markt.

Verscherpt toezicht op telefoonnummers

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt al jaren verscherpt toezicht op mobiele telefoonnummers. Er dreigt een tekort aan mobiele nummers te ontstaan doordat alle mobiele telefoons in Nederland een 06-nummer hebben.

Het is de taak van de ACM om telefoonnummers uit te geven. Op dit moment zijn alle nummers tussen 061, 065 en 068 bestemd voor mobiele telefonie. Daarmee zijn 60 miljoen combinaties mogelijk, maar toch is dat nog niet genoeg.

Hergebruiken

In 2010 was de bodem in het aantal mobiele nummers al in zicht. De ACM begon toen met scherper toezicht op doelmatig gebruik van telefoonnummers. Sindsdien moeten telecomproviders hun mobiele telefoonnummers ook zo veel mogelijk hergebruiken. Dat houdt in dat het nummer weer moet worden vrijgegeven als deze een jaar niet gebruikt is.

Voor klanten van mobiele aanbieders houdt dat in dat zij een gebruikt nummer kunnen krijgen. Wie ooit een oud mobiel telefoonnummer heeft gehad, loopt de kans nu iemand anders aan de lijn te krijgen.

Nummerbehoud verplicht

Consumenten zelf doen nu ook langer met hun nummer. Steeds vaker vindt er nummerbehoud plaats als men overstapt naar een andere provider. In 2014 werd voor de 25 miljoenste keer een 06-nummer meegenomen naar een andere provider. Providers zijn verplicht om mee te werken aan nummerbehoud. Als een klant vraagt om het telefoonnummer mee te nemen naar een andere provider, moet de provider daar aan mee werken. Dat geldt zowel voor particulieren als voor zakelijke klanten.

Momenteel is minder dan de helft van de uitgegeven nummers daadwerkelijk in gebruik. Er zijn in Nederland zo’n 21,5 miljoen mobiele aansluitingen met een 06-nummer in gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *