Simonlyvergelijken.net

Het aantal antennes voor mobiele netwerken is in Nederland tussen februari en maart 2017 met 235 gestegen. Daarmee telt ons land nu 43.898 antennes. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Antennebureau.

Meeste antennes voor 4G

De meeste antennes zijn geplaatst voor ontvangst op het 4G-netwerk. Van de 48 duizend antennes, zijn er bijna een derde voor 4G. Vier mobiele providers bieden dit netwerk aan: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Tele2 heeft daarbij een bijzondere positie, omdat het uitsluitend een 4G-netwerk biedt.

Er werden overigens niet alleen masten bijgeplaatst voor 4G. Ook voor 3G, 2G en zelfs GSM werden nog antennes geplaatst. Voor 3G waren dat er 75, voor 2G 2 masten en voor GSM 50. Die masten werden erbij gezet zodat providers capaciteit kunnen verdelen op hun 4G-netwerken. Ze kunnen dan frequenties bundelen.

Verdichting netwerk

Het 4G-netwerk heeft sinds het voorjaar van 2016 een landelijke dekking, maar toch wordt het vooral in stedelijke gebieden nog verdicht doordat er extra frequentiebanden gebruikt worden. Daarnaast willen providers graag overstappen op 4G+, een nog snellere variant van 4G.

T-Mobile wil het snellere netwerk in heel Nederland aanbieden. KPN en Vodafone kiezen juist voor de stedelijke gebieden.

Voorbereidingen 5G

In België plaatst men inmiddels masten die 5G in de toekomst mogelijk moeten maken. In ons land zijn we nog niet zover, omdat providers tegen regelgeving aanlopen. Wij hebben namelijk schotels staan in het Friese Burum, die door de inlichtingendiensten worden gebruikt voor spionagedoeleinden. Vanwege landsbelang mag het 3.5-spectrum niet worden ingezet voor andere doeleinden. Providers zouden dat spectrum nodig hebben om te bouwen aan 5G.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *