Simonlyvergelijken.net

Drie Belgische telecombedrijven hebben grote moeite met een plan van de Waalse overheid om belasting te heffen op iedere GSM-mast die in handen is van de aldaar actieve providers. De vorig jaar begonnen test gaat vooralsnog verder en als reactie daarop stapt zowel Base, Proximus als Movistar naar het Grondwettelijk Hof van België.

De belasting bedroeg zo’n 8000 euro per mast. De proef was succesvol en naar aanleiding daarvan kijkt ook de Brusselse overheid of een gelijksoortige taks kan worden ingevoerd voor het Hoofdstedelijk Gewest. In die regio zou een mast zo’n 1500 euro per jaar opbrengen, in totaal zo’n tien miljoen euro. Dat bedrag is exclusief eventueel door gemeenten berekende belastingen.

De voornoemde providers hebben nu hun hoop gevestigd op het Grondwettelijk Hof. Dat heeft de mogelijkheid om wetgeving omtrent belastingen nietig te verklaren. Op een persconferentie legde de topvrouw van Proximus onder meer uit dat zij het een belasting ‘op innovatie en de toekomst van het economisch landschap in België’ vindt.

Verder geven de bedrijven aan niet het plan te hebben om de belastingen in Brussel daadwerkelijk te gaan betalen. Alle drie hopen ze op constructief overleg met de verschillende Gewesten die over een dergelijke taks nadenken. Ze zouden er op vertrouwen dat er dan een mogelijke oplossing zonder gerechtelijke tussenkomst in het verschiet ligt, blijkt uit berichtgeving van de Belgische persdienst Belga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *