Simonlyvergelijken.net

De mobiele aanbieder Lycamobile heeft een boete gekregen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De provider zou te hoge tarieven berekenen voor bellen en sms’en in Europese landen. Daarvoor krijgt de provider nu een boete van 196.000 euro.

Lagere boete voor Lycamobile

Oorspronkelijk deed de ACM al in 2012 onderzoek naar de hogere tarieven. De boete zou eerst 280.400 euro bedragen, maar de waakhond beloofde de boete te verlagen als Lycamobile zou meewerken aan het onderzoek naar de hogere tarieven.

In 2011 kreeg de waakhond klachten binnen van gebruikers die met hoge rekeningen geconfronteerd werden. Bij controle bleek dat de mobiele aanbieder te hoge tarieven op haar website had staan. Het onderzoek ging moeizaam omdat Lycamobile vanuit Engeland werkt.

Dubbel tellen

Volgens de ACM hadden Lycamobile en GT Mobile tussen 2011 en 2012 een tariefmeter die verkeerd stond afgesteld. Klanten kregen bij aanschaf van een opwaardeerkaart dubbel zo veel beltegoed. Dat leek mooi, maar in werkelijkheid was er geen verschil tussen het normale beltegoed en het extra beltegoed.

De kosten voor gebruik van de telefoon in het buitenland werden niet op de normale manier afgerekend, maar met extra kosten per minuut. Die kosten werden gekoppeld aan de hoeveelheid extra beltegoed. En dat mag niet, volgens de ACM.

Meer dan de Europese norm

Klanten betaalden structureel meer dan de maximale tarieven die Europa had vastgesteld voor EU-roaming. Dat levert volgens de toezichthouder verschillende overtredingen op, die resulteren in een boete van 196.000 euro.

Dat de boete is verlaagd, komt doordat de ACM vindt dat Lycamobile haar best heeft gedaan mee te werken aan het onderzoek en klanten te compenseren. Zonder de korting op de boete zou het onderzoek nog veel langer geduurd hebben, stelt de Autoriteit Consument en Markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *