Simonlyvergelijken.net

De door de Europese Commissie opgelegde ‘local breakout’, waarbij providers verplicht worden om klanten in het buitenland gebruik te kunnen laten maken van een lokale provider om de concurrentie in de roamingkosten in Europa te bevorderen, is door de Europese Raad voor netneutraliteit en roaming alweer afgeschaft. Dat meldt de telecomwebsite Telecompaper op basis van een gelekt document waaruit die conclusie getrokken zou kunnen worden.

Door een flinke daling van de meerkosten zou het doorzetten van het plan niet langer opportuun zijn. Naar verluidt willen de Europese lidstaten het hele principe van roaming – het gebruik van het eigen netwerk, terwijl men zich daarbuiten bevindt – pas in 2018 afschaffen, terwijl bij eerdere gesprekken daarover minder ver in de toekomst gelegen data werden genoemd. De laatste datum lag bijvoorbeeld nog ergens in 2015, maar dat plan lijkt daarmee definitief van de baan.

Zoals veel Europese regelgeving, is ook die omtrent de roamingkosten vaak onoverzichtelijk, omdat lokale regelgeving nog vaak een rol speelt. Na 2012 voldeed het grootste deel van de aanbieders in Europa aan de toen al geldende regels en voor de situaties waar de diensten al beschikbaar zijn, mogen die van Europa actief blijven. In de praktijk echter leek de dienst niet heel populair. Van alle lidstaten van de Europese Unie kon opvallend genoeg alleen Litouwen voor een indertijd opgesteld rapport gegevens overleggen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *