Simonlyvergelijken.net

KPN heeft een aantal aanbiedingen van haar website verwijderd. Aanleiding is het bericht van de Consumentenbond en ConsumentenClaim waarin de organisaties stellen dat de provider woekerrentes berekent over mobiele abonnementen met toestel.

Aanbiedingen met woekerrentes bij KPN

Volgens de Consumentenbond en ConsumentenClaim berekende KPN woekerrentes over aanbiedingen waarbij een mobiel abonnement met een toestel wordt gecombineerd.

De organisaties stelden dat KPN bij sommige aanbiedingen wel 58 procent rente ontving. Daarom sommeerden de organisaties de provider de tarieven aan te passen en de aanbiedingen te verwijderen. ConsumentenClaim voert al langer actie tegen de aanbieder.

‘Niet volledig de regels’

Volgens KPN was het aanbod niet volledig volgens de regels, maar zit het nog in een overgangsperiode om alle systemen achter de schermen aan te passen. De Autoriteit Financiele Markten (AFM) heeft die overgangsperiode goedgekeurd.

Tijdens die overgangsperiode zouden fouten nog gedoogd worden. Er zijn geen nieuwe aanbiedingen meer verschenen, maar wel verwijderd. KPN noemt het publiceren van de aanbiedingen met hoge rentes ‘een fout’.

Nieuwe regels

In 2014 stelde de Hoge Raad operators verplicht in overeenkomsten met klanten duidelijk te vermelden hoeveel de meegeleverde smartphone daadwerkelijk kost. De mobiele providers wijzigden toen hun aanbod, maar de gerechtelijke procedures bleven lopen.

Uitkomst was dat toestellen die bij een abonnement worden verkocht sinds dit voorjaar in de categorie ‘krediet’ vallen. Dat houdt in dat de providers zich ook aan de regels rondom leningen moeten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *