Simonlyvergelijken.net

KPN doet een bijzondere proef met 4G. De provider laat vrachtwagens met verkeerslichten communiceren via een zogenaamde ‘slimme vrachtwagen’. De proeven vinden plaats in de regio Schiphol.

Informatie versturen via KPN

De provider houdt de proef samen met e provincie Noord-Holland, KPN, Vialis, Dynniq, FloraHolland, Rietveld, Dobbe Transport en het Rijksprogramma Beter Benutten.

In de proef worden twee verkeerslichten voorzien van nieuwe software. De timing van de verkeerslichten wordt afgestemd op naderende vrachtwagens. De informatie die daarvoor benodigd is, wordt verstuurd via het 4G-netwerk van KPN.

Wat houdt de proef in?

Bij de proef wordt berekend op welk moment de vrachtwagen het verkeerslicht passeert. Een on-board unit geeft een snelheidsadvies, zodat de vrachtwagen niet hoeft te stoppen. Ondertussen past het verkeerslicht de tijd dat het stoplicht op groen staat aan. Op die manier kan de vrachtwagen veilig en zonder te stoppen het kruispunt passeren.

Het achterliggende idee is dat onnodig afremmen en optrekken veel uitstoot, vertraging en hoge brandstofkosten veroorzaakt. Door ervoor te zorgen dat een vrachtwagen minder hoeft op te trekken, worden die factoren teruggedrongen.

Partnership

De proef van KPN maakt onderdeel uit van het landelijk investeringsprogramma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De praktijkproef is tevens onderdeel van het Partnership Talking Traffic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *