Simonlyvergelijken.net

Telecomaanbieder KPN heeft een testcentrum opengesteld waar er voor 4G+, een manier waarop verschillende 4G-verbindingen gebruik van elkaar maken, een nog snellere frequentie ontwikkeld kan worden. Daarmee wordt het mogelijk nog snellere verbindingen voor mobiel internetverkeer op te zetten. Dat blijkt uit berichten van KPN afgelopen maand.

De opstelling die de voormalige PTT heeft uitgestald voor deze tests bevindt zich in Delft. Het principe houdt in dat een telefoontoestel niet één, maar twee verbindingen gebruikt bij mobiel verkeer. Daarvoor moeten niet alleen de frequenties worden geoptimaliseerd, maar ook de telefoontoestellen. Op dit moment zijn er nog niet veel toestellen onder Nederlandse consumenten die deze techniek beheersen. Het vermogen om drie verschillende 4G-verbindingen te combineren is nog schaarser in Nederland. Daarbij zou het om slechts enkele toestellen gaan.

De drie frequenties die thans in Nederland beschikbaar worden gesteld, zijn 800, 1800 en 2600 MHz. De combinatie van twee frequenties wordt al een tijdje getest in de Randstad. Daar is KPN in samenwerking met Vodafone al een tijdje bezig en heeft aldaar inmiddels snelheden bereikt van 200 Mbps – dat komt neer op zo’n 25 megabyte per seconde. Door de derde frequentie toe te voegen, zo’n 2600 MHz, wil KPN snelheden behalen tot maar liefst 37 megabyte per seconde.

Of KPN, eventueel weer in samenwerking met andere providers die in Nederland actief zijn, deze snelheid op de korte termijn ook daadwerkelijk beschikbaar kan stellen is de vraag. Volgens het bedrijf zullen de feitelijke snelheden op de korte termijn onder de 200 Mbps liggen, maar de aanbieder ziet toekomstige ontwikkelingen positief tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *