Simonlyvergelijken.net

De mobiele aanbieder KPN gaat haar voorwaarden aanpassen. Vanaf 1 januari volgt het telecombedrijf de regels van de Wet op het financieel toezicht (Wft) op. Telecomaanbieders die ook toestellen aanbieden, moeten aan die wet voldoen.

Lening

In 2014 oordeelde de Hoge Raad dat het verstrekken van een gratis telefoon bij een mobiel abonnement in feite een lening is. De Stichting Consument & Telecomsector (ConTel) kwam daarop met een megaclaim tegen de providers KPN, T-Mobile en Vodafone.

Sinds de uitspraak van de Hoge Raad moeten providers zich formeel houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft), omdat een mobiel abonnement met toestel als lening wordt gezien.

KPN voldoet aan de wet

Volgens KPN is de provider één van de eerste aanbieders die klaar is om ‘Wft compliant’ te worden: “We voldoen nu al aan de regels van 1 januari die door de AFM gehandhaafd zullen worden”, zegt Chief Commercial Officer Frank van der Post tegen Telecompaper.

Naar eigen zeggen zit KPN nu nog in een overgangsperiode, maar heeft het op 1 september al mobiele abonnementen geïntroduceerd die voldoen aan de regels.

Bureau Krediet Registratie

Volgens telecomexperts is het al lange tijd duidelijk dat een gratis mobieltje eigenlijk een lening is. Aanbieders moeten daarom op een duidelijke manier informeren over de kosten van een telefoon. Ook moeten consumenten informatie krijgen over de rente en de looptijd van een krediet.

Wie een telefoon bij een mobiel abonnement afneemt, wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel als de waarde van de telefoon meer dan 250 euro bedraagt. Daardoor moeten providers ook kijken naar eventuele schuldenproblematiek.

Regels

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de afgelopen tijd regels vastgelegd, die gelden voor alle aanbieders. Het toezicht wordt in fases ingevoerd. Naar verwachting gaat de verkoop van mobiele telefoons bij een abonnement niet verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *