KPN moet direct de tarieven van haar mobiele telefoonabonnementen aanpassen. De tarieven moeten in overeenstemming komen met de geldende wet- en regelgeving over kredietovereenkomsten. Dat heeft de Consumentenbond gesommeerd.
Rente op toestellen
De wetgeving over kredietovereenkomsten geldt voor KPN omdat een mobiel toestel bij een abonnement nu als lening geldt. Het is een koop op afbetaling, waardoor er regels gelden over bijvoorbeeld de rente. Volgens de Consumentenbond en ConsumentenClaim vangt KPN veel meer rente dan is toegestaan.
De organisaties spreken van ‘woekerrentes’. Volgens de Consumentenbond berekent de provider soms wel tot 100 procent rente. Dat mag niet, want het maximum ligt op 12 procent aan kredietvergoeding plus de wettelijke rente van twee procent.
Niet duidelijk vermeld
In de wet staat dat de kredietvergoeding duidelijk moet worden vermeld in zowel het contract als bij de aanbieding. Volgens de Consumentenbond en ConsumentenClaim blijft KPN daarbij in gebreke.
KPN geeft aan dat het de diensten en achterliggende systemen aan het aanpassen is. De tarieven vallen daar ook onder. Daarnaast geeft de aanbieder aan dat het in een overgangsfase zit, die de AFM heeft erkend. De provider heeft al een paar aanbiedingen van de website verwijderd, maar dat is nog niet goed genoeg voor de consumentenorganisaties.
Tarieven abonnementen in strijd met wet
Als voorbeeld geven de organisaties het ‘Zorgeloos Standaard abonnement’, waarbij het mogelijk is een Samsung Galaxy A3 af te nemen. Dat toestel heeft een waarde van 264 euro en wordt in combinatie met een tweejarig abonnement verkocht voor 49 euro per maand. Daarvan is 16,50 euro per maand voor het toestel. De klant betaalt uiteindelijk 396 euro. Dat is een rente van ruim 58 procent.
Als KPN geen gehoor geeft aan de oproep de tarieven aan te passen, volgt een gang naar de rechter, zeggen de Consumentenbond en ConsumentenClaim.