Simonlyvergelijken.net

Klanten van KPN kunnen binnenkort bellen via 4G. De provider begint met de uitrol van de zogenaamde ‘Voice over LTE’-technologie (VoLTE). Dankzij deze technologie is het mogelijk om te bellen via het 4G-netwerk van de aanbieder.

4G alleen voor internet

Eerder was het alleen mogelijk 4G van KPN te gebruiken voor mobiel internetverkeer. Telefoongesprekken werden teruggeschakeld naar 3G (UMTS) of zelfs 2G (GSM). Bellen over 4G vereist een heel andere techniek, omdat de netwerken specifiek bedoeld zijn voor data.

Bij bellen over 4G-netwerken wordt het telefoongesprek als dataverkeer verwerkt. Dat biedt grote voordelen. Telefoongesprekken komen bijvoorbeeld veel sneller tot stand en het netwerk biedt een hoge geluidskwaliteit. Doordat klanten niet meer worden teruggeschakeld, blijft tijdens een gesprek het snelle netwerk ook beschikbaar voor internet.

Gefaseerde uitrol bij KPN

De uitrol van VoLTE gebeurt bij KPN gefaseerd. Als eerste wordt het mogelijk voor klanten met een Samsung Galaxy S6 of Samsung Galaxy S6 Edge om te bellen via het snellere netwerk. In de komende weken en maanden zullen ook andere smartphones worden geactiveerd.

4G wordt volgens KPN de nieuwe spraakstandaard voor mobiele telefonie. Daarnaast werkt de provider aan bellen via Wi-Fi. Dat de provider nu met bellen via 4G komt is best verrassend; in augustus werd bekend dat bellen via het nieuwe netwerk tot dan toe bij geen enkele provider werkte.

Voice over Wi-Fi

Wie een eigen Wi-Fi netwerk geeft, kan in de toekomst bellen via het eigen Wi-Fi-netwerk Het voordeel daarvan is dat klanten die thuis of op kantoor een slechtere dekking ervaren, toch kunnen profiteren van een snelle en stabiele verbinding voor telefoongesprekken.

Geschikte smartphones kiezen straks zelf voor het beste en snelste signaal. Dat houdt in dat de telefoon zelf schakelt tussen 4G en Wi-Fi. Als de verbinding met één van de netwerken ermee ophoudt, schakelt de smartphone naadloos over naar een ander netwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *