Simonlyvergelijken.net

Afgelopen jaar is er steeds meer mogelijk geworden op het gebied van telefonie met uw mobiele telefoon. Zo werd het onder meer mogelijk om met applicaties als Whatsapp en Facebook te bellen met uw contacten. Begin 2016 moet het mogelijk worden om ook over 4G te bellen, althans dat is het plan wat KPN deze week presenteerde. De provider zou al enige tijd aan het testen zijn met de technologie voor bellen over 4G en vermoedt begin van het komende jaar klaar te zijn om, hoe men het zelf noemt, VoLTE te introduceren bij klanten.

Bellen over 4G houdt in dat gebruikers tegelijkertijd kunnen bellen en middels 4G kunnen internetten, wat momenteel nog niet mogelijk is. Dit maakt het niet alleen mogelijk om tijdens een gesprek dingen op te zoeken via een 4G-verbinding, ook zal het netwerk een gesprek sneller tot stand kunnen brengen. Waar het momenteel nog zo’n 7,5 seconde kost om een gesprek op te starten, zal dit met VoLTE naar twee tot vier seconden verlaagd worden. Een laatste voordeel aan deze nieuwe manier van telefoneren is volgens KPN, dat de geluidskwaliteit verbeterd wordt en dat er een optie zal komen om middels 4G te videobellen.

Telefoneren met klanten van andere providers niet mogelijk  

Vooralsnog lijkt het erop, dat VoLTE begin 2016 alleen nog te gebruiken is door KPN-klanten onderling. Een gesprek opstarten met een klant van een andere provider zal daardoor niet mogelijk zijn, als u wilt bellen over 4G. Mocht u toch proberen om een dergelijk gesprek op te starten, dan zal het toestel van degene die u belt automatisch terugschakelen naar een 2G- of 3G-verbinding. Uw eigen toestel blijft wel actief op het 4G-netwerk. VoLTE verschilt met andere manieren om te bellen op het punt, dat VoLTE met zogenaamde packet switching werkt. Internetten op uw mobiele telefoon werkt hier eveneens mee. Daar waar het tot op heden gebruikelijk was om telefoongesprekken circuit geschakeld te laten verlopen. Hierbij staat een constante verbinding tussen de beide telefoons open.

KPN heeft nog niet bekendgemaakt welke telefoons compatibel zijn voor het gebruik van VoLTE in 2016. Wel vermoedt de provider dat het aantal geschikte toestellen de komende maanden nog zal toenemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *