Simonlyvergelijken.net

KPN claimt een constante snelheid van 1,1 Gbit per seconde te hebben gehaald op haar 4G-netwerk. De snelheid werd behaald tijdens een labtest. De provider behaalde de snelheid door frequenties te stapelen. Op die manier komt er meer bandbreedte vrij.

Hoogste snelheid op 4G

1,1 Gbit per seconde is de hoogste downloadsnelheid op 4G in Nederland ooit. Vodafone kwam in een eerdere test tot 972 Mbit per seconde. KPN behaalde de snelheid tijdens een indoortest, zegt het telecombedrijf.

Zo’n hoge snelheid is de komende jaren nog niet nodig, maar de netwerken worden steeds drukker. Daarom is meer capaciteit nodig. Als er meer capaciteit is, krijgen klanten bij grote drukte een hogere downloadsnelheid dan nu nodig is.

Evenementen

Een 4G-netwerk met hogere snelheid is vooral handig tijdens grote evenementen als Koningsdag en festival. Ook op piekmomenten als Kerstmis en oud en nieuw komt een sneller netwerk van pas.

4G kan straks ook beter gebruikt worden op drukte plekken. Daarbij valt te denken aan stadscentra. Hoe KPN het precies voor elkaar heeft gekregen zo’n snelheid te behalen, is niet bekend.

KPN stapelt frequenties

Wat wel bekend is, is dat er frequenties gestapeld zijn. Telecomexperts gokken dat KPN meer frequenties met elkaar heeft verbonden dan het nu al doet. De hoge snelheid is niet voor iedereen te behalen; er is speciale hardware nodig die nog niet in de huidige smartphoes zit.

Om zo’n hoge snelheid te kunnen behalen is een telefoon met op z’n minst een Qualcomm X16 of vergelijkbaar modem nodig. We hoeven daar waarschijnlijk niet lang meer op te wachten, volgens experts hebben de nieuwste smartphones volgend jaar een dergelijk modem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *