Simonlyvergelijken.net

KPN en Vodafone verlagen de tarieven voor het gebruik van een telefoon in het buitenland. Zij zijn daarmee de eerste providers die bekendmaken welke impact de nieuwe Europese regelgeving over roamingtarieven heeft op de tarieven. Duidelijk is dat de tarieven voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland flink omlaag gaan.

Nieuwe regels rondom roamingtarieven

Vanaf 1 mei gelden nieuwe regels, die bepalen dat telecomproviders hun klanten moeten laten bellen, sms’en en internetten binnen de Europese Unie voor hetzelfde tarief als in Nederland. Het komende jaar geldt nog een overgangsperiode. Providers mogen dan nog een toeslag berekenen voor het gebruik in het buitenland.

Daar zit nu wel een maximum op: 6 eurocent per minuut voor uitgaande gesprekken, 1 cent per minuut voor inkomende gesprekken, 2 cent voor een SMS en 6 cent voor een MB dataverkeer.

Vodafone

Vodafone gaat per 30 april, als de nieuwe Europese regels gaan gelden, de tarieven voor het gebruik van een telefoon in het buitenland verlagen. Daarbij hanteert de provider wel de maximale toeslagen. De toeslag geldt voor iedereen met een mobiel abonnement. Ook voor prepaid gebruik wordt straks een toeslag berekend, maar hoe hoog deze zal zijn is nog niet bekend. In ieder geval zal het bedrag niet hoger zijn dan de toeslagen die de providers bij abonnees in rekening brengen.

KPN

KPN heeft besloten dat prepaid klanten straks zonder extra kosten in het buitenland gebruik kunnen maken van hun mobiele telefoon. De tarieven liggen sowieso al hoger dan bij abonnees. Daarnaast zijn de systemen van KPN ook nog niet klaar voor een toeslag op het gebruik van bundels in het buitenland. In de praktijk brengt KPN vanaf 30 april alleen de maximale toeslag in rekening aan abonnementen. Verbruikte belminuten, sms’jes en MB’s gaan niet uit de Nederlandse bundel. Uiteindelijk wordt dat wel de bedoeling.

Overbodige voordeebundels

KPN en Vodafone boden beiden voordeelbundels aan voor verbruik in het buitenland. Die zijn nu overbodig geworden, dankzij de lagere roamingtarieven. KPN verdubbelt de databundels voor dezelfde prijs, om de bundels toch interessant te houden. Vodafone gaat werken met alles-in-één-bundels en handhaaft dezelfde prijs. Wel wordt de hoeveelheid belminuten, sms berichten en dataverkeer vergroot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *