Simonlyvergelijken.net

Klanten van KPN en Vodafone kunnen voortaan zonder extra kosten gebruikmaken van hun telefoon in EU-land. De twee providers zijn de eersten die het zogenaamde ‘roaming’ afschaffen.

Afschaffing roaming

Op 15 juni moet roaming in heel de Europese Unie afgeschaft zijn. KPN en Vodafone nemen alvast een voorsprong en schaffen de aparte tarieven voor gebruik in het buitenland nu al af.

Telecomproviders rekenden jaren lang hogere tarieven als klanten zich in het buitenland bevonden. Die hogere tarieven kwamen achteraf pas op de rekening te staan. Veel mensen werden daardoor geconfronteerd met een torenhoge telefoonrekening. Dat is nu verleden tijd.

Uit de eigen bundel

Wie belminuten, sms’jes of MB’s gebruikt in het buitenland binnen de Europese Unie, hoeft geen hogere kosten meer te betalen. Het verbruik gaat namelijk uit de eigen bundel. Dat is het zogenaamde ‘Roam-Like-At-Home’-principe.

Een voorbeeld: een klant kan onbeperkt bellen en sms’en heeft een databundel van 10 gigabyte. Deze bundel kan dan in Nederland voor de helft worden opgebruikt, maar de andere helft kan ook op vakantie in Frankrijk worden opgebruikt.

Meer providers volgen

Op uiterlijk 15 juni moeten alle providers de roamingtarieven hebben afgeschaft. Daarom volgen de komende dagen steeds meer providers in het proces. Zo stopt Tele2 op 8 juni met het berekenen van roamingtarieven. T-Mobile heeft aangegeven op 13 juni de tarieven te schrappen en Telfort brengt op 15 juni zelf geen extra kosten meer in rekening.

Er is nog wel een uitzondering: als de bundel leeg is en er in het buitenland wordt gebeld, ge-sms’t of geïnternet, geldt een apart tarief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *