Simonlyvergelijken.net

KPN verandert haar éénjarige abonnementen in sim only abonnementen. Daarmee stopt de provider met het aanbieden van een toestel bij een éénjarig abonnement. Een nieuwe smartphone is nu alleen nog verkrijgbaar bij tweejarige abonnementen.

KPN verandert éénjarig abonnement in sim only

Wie een éénjarig abonnement wil afsluiten bij KPN, kan alleen nog kiezen voor sim only. Het is niet meer mogelijk om te kiezen voor een vorm van toestelfinanciering. Dat betekent dat klanten die een abonnement voor een jaar willen afsluiten zelf een nieuwe smartphone moeten kopen of hun oude smartphone moeten blijven gebruiken.

Omdat de abonnementen nu alleen nog als sim only beschikbaar zijn, heeft KPN de prijs ook verlaagd. Klanten die kiezen voor een tweejarig abonnement kunnen nog wel kiezen voor een telefoon bij het mobiele abonnement.

Klanten kiezen vaker tweejarig abonnement

Volgens KPN kiezen de meeste klanten voor een tweejarig abonnement als zij een toestel bij het abonnement willen afnemen. Om die reden is de provider gestopt met het financieren van nieuwe smartphones bij éénjarige abonnementen.

Lening

Providers gaven jarenlang nieuwe telefoons weg bij het afsluiten van een nieuw abonnement. De prijs van het toestel was altijd al bij de abonnementsprijs inbegrepen. Maar de Hoge Raad stak daar in 2014 een stokje voor. Providers moesten stoppen met het adverteren van een ‘gratis toestel’ bij een abonnement. De Hoge Raad oordeelde dat het een koop op afbetaling was. Het werd gezien als een lening, die moet voldoen aan de Wet Financieel Toezicht.

Overgangsperiode

Op dit moment geldt er nog een overgangsperiode. Providers moeten hun systemen nog aanpassen op de nieuwe regels. Als een provider een smartphone aanbiedt bij een abonnement, moeten providers bij financieringen hoger dan 250 euro een inkomenstoets doen. Ook moet de lening worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Ook de melding ‘Let op: geld lenen kost geld’ moet gebruikt gaan worden.

Het zou een reden kunnen zijn waarom KPN stopt met het aanbieden van een abonnement bij het éénjarige abonnement, al zit dat naar eigen zeggen anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *