Simonlyvergelijken.net

De provider KPN gaat de capaciteit en de dekking van het 4G-netwerk uitbreiden. Dat wil de aanbieder doen met zogenaamde ‘small cells’, die geplaatst kunnen worden op drukke plaatsen. Als eerst is het Rembrandtplein in Amsterdam aan de beurt.

Kleine antennes
Small cells zijn kleine antennes die een straat of plein van extra netwerkdekking en capaciteit kunnen voorzien. Ze worden vooral ingezet op drukke plekken in steden, en hebben een bereik van ongeveer 200 meter. Ericsson is de leverancier van de antennes.

De antennes zijn zo klein, dat ze met gemak op een bushokje, lantaarnpaal of aan een gevel passen. KPN heeft er voor gekozen om een small cell op een tram-abri te plaatsen, op het Rembrandtplein in Amsterdam.

4G+
De nieuwe antenne ondersteunt de nieuwe variant van 4G: 4G+. Daarbij worden meerdere banden aan elkaar gekoppeld. KPN heeft tets gedaan met de pieksnelheden van het netwerk. Op het Rembrandplein moet straks een snelheid van maximaal 200Mbit te behalen zijn.

Volgens de aanbieder zijn de small cells broodnodig: “Op bijvoorbeeld het Rembrandtplein komen veel mensen bijeen. Zeker in het weekend wordt er veel data verstuurd. Dankzij de small cells, is de kwaliteit beter dan ooit.”

Vodafone
KPN is niet de enige aanbieder die small cells plaatst. Vodafone is ook al begonnen met het toepassen van de kleine antennes. Vorige week werd bekend dat laatstgenoemde stopt met het aanbieden van zogenaamde femtocellen. Die antennes waren bedoeld voor in huis.

In plaats van de femtocellen plaatst Vodafone grote antennes op daken en in masten. Daarnaast komen er ook steeds meer small cells in de Nederlandse straten te hangen. Op die manier wordt de capaciteit vergroot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *