Simonlyvergelijken.net

Een brugklas uit Arnhem heeft het volgehouden: 48 uur zonder mobiele telefoon. Donderdagochtend kregen de leerlingen hun telefoons weer terug. De leerlingen werden uitgedaagd om een challenge te houden waarbij ze twee dagen geen mobiel, games of social media mochten gebruiken. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Oorspronkelijk 24 uur zonder mobiele telefoon

Oorspronkelijk zouden de leerlingen maar zonder 24 uur te hoeven doen. Dat vonden de leerlingen te makkelijk, zegt de mentor van de brugklas tegen het AD: “Dus besloten we er van 48 uur van te maken.” Afgelopen dinsdag leverden de leerlingen hun mobiel in bij hun ouders, donderdagochtend kregen ze hem weer terug.

De leerlingen vonden het experiment zwaar. Ze kwamen er achter dat ze wel om de vijf minuten op de telefoon keken. Na het huiswerk verveelden de leerlingen zich dan ook: “Ik zat op de bank naar de muur te staren. Niemand was thuis, dus toen heb ik maar wat extra wiskunde gemaakt”, zegt een leerling tegen de krant.

Verveeld en geïrriteerd

Volgens mentor Yolinde de Haan heeft het experiment de nodige reflectie opgeleverd. Ze stelt tegenover de krant dat veel leerlingen verveeld en soms zelfs geïrriteerd raakten. Dat komt vooral doordat ze met andere leerlingen spraken, die wel de hele tijd op hun telefoon zaten. De brugklassers vinden dat ze zonder telefoon veel socialer waren, zowel in de klas als thuis. Zo werde de pauzes bijvoorbeeld leuker gevonden.

Matigen met smartphonegebruik

De ‘No Phone-challenge’ heeft er voor gezorgd dat de klas wil minderen met het gebruik van de mobiele telefoon en sociale media. De leraren van het Lorentz Lyceum, waar het experiment gehouden werd, gaan binnenkort vergaderen over het experiment. Ze willen het volgend jaar nog groter aanpakken: “Ik denk niet dat het bij dit experiment gaat blijven”, zegt mentor De Haan tegen het Algemeen Dagblad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *