Simonlyvergelijken.net

Nederlanders betaalden waarschijnlijk meer voor mobiele abonnementen toen de providers Telfort en Orange werden overgenomen. Het aantal providers met een eigen netwerk daalde en de concurrentie nam af. Dat stelt de Europese Commissie in een rapport.

Hogere prijzen
Volgens de Europese Commissie is het een feit dat Nederlanders meer betaalden voor mobiele abonnementen na de overname van Telfort en Orange. Telfort kwam in handen van KPN, Orange ging naar T-Mobile. De Europese Commissie vindt het wel lastig te bewijzen of de overnames de oorzaak van de prijsstijging zijn.

Er zijn naast de overnames nog andere zaken waardoor de prijzen kunnen stijgen, schrijft de Europese Commissie. Daarbij valt te denken aan hogere kosten voor onderhoud van het netwerk.

Alleen overname Orange onderzocht
De Commissie deed alleen onderzoek naar de overname van Orange door T-Mobile. Maar volgens Europa is het wel denkbaar dat de overname van Telfort door KPN ook een grote rol heeft gespeeld.

In het rapport staat dat de prijzen na de overnames eerst hoger werden, maar daarna weer daalden. De daling van de prijzen is niet evenredig aan de daling van de prijzen in andere landen.

Toekomstige fusies beoordelen
Met de analyse wil de Europese Commissie vaststellen hoe het toekomstige fusies en overnames van telecomproviders moet beoordelen. Het rapport biedt overigens geen eenduidig antwoord.

Bij een vergelijkbare overname in Oostenrijk is namelijk geen invloed geweest op de prijzen van mobiele telefonie, sms en mobiel internet. In de twee laatste kwartalen van 2008 betaalden mobiele abonnees het meest. In het begin van 2009 daalden de prijzen weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *