Simonlyvergelijken.net

Het is onmogelijk om de tarieven voor roaming binnen de Benelux eerder dan 2017 af te schaffen. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Hij kondigde in juli aan te willen onderzoeken of het mogelijk is de roamingtarieven eerder af te schaffen.

Juni 2017
Binnen de Europese Unie worden tarieven voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland afgeschaft. Kamp wilde weten of het mogelijk is om die tarieven al eerder in Nederland, Belgie en Luxemburg af te schaffen. Gisteren informeerde hij de Kamer dat dit niet mogelijk is.

Nederland moet zich als EU-land houden aan de regels van de Europese Unie. De precieze regels over de roamingtarieven zijn alleen nog niet bekend. De Europese Commissie moet daar voor december 2016 een besluit over nemen.

Niet wenselijk, niet realistisch
De minister geeft ook nog een andere reden waarom het afschaffen nu niet kan: telecombedrijven moeten hun factureringssystemen aanpassen. Ze moeten straks bijvoorbeeld werken met de nieuwe methode voor ‘normaal gebruik’: een methode die nog niet bepaald is. Kamp vindt het daarom niet wenselijk en niet realistisch om roamingkosten nu al af te schaffen.

Wel staat vast dat er in 2016 een verlaging komt van de tarieven voor bellen, sms’en en mobiel internet in het buitenland. De roamingtarieven verdwijnen vervolgens in juni 2017 helemaal.

Ontevreden
Verder schrijft minister Kamp dat hij niet tevreden is over de nieuwe regels voor netneutraliteit. Nederland heeft tegen de nieuwe telecomverordening gestemd, omdat het de nieuwe regels niet streng genoeg vindt. Zo is er geen duidelijk verbod op prijsdiscriminatie.

Daarom wil Kamp een nieuw wetsvoorstel maken, waarin de precieze uitvoering van de netneutraliteitsverorderning aan bod komt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) krijgt dan ook meer toezichthoudende taken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *