Simonlyvergelijken.net

Jongeren zijn niet bang gehackt te worden. Dat blijkt uit onderzoek van Google. De zoekgigant publiceerde de cijfers op ‘Safer Internet Day’, afgelopen dinsdag.

‘ Gehackt worden gebeurt mij niet ’

Uit het onderzoek van Google blijkt dat de meeste jongeren (72 procent) niet bang is om gehackt te worden. Jongeren denken dat het hun niet zal gebeuren. Of dat gevoel terecht is, is volgens Google maar de vraag. Het bedrijf zegt te weten dat 54 procent van alle ondervraagden één wachtwoord voor twee of meer online accounts heeft.

Zes procent van de ondervraagden heeft één centraal wachtwoord voor alle accounts. Dat is onveilig, weten de jongeren zelf, maar de reden ‘wachtwoorden zijn moeilijk te onthouden’ weegt zwaarder voor hen.

Wachtwoorden doorgeven

57 procent van de ondervraagde jongeren geeft aan wel eens een wachtwoord te hebben doorgegeven. Bij 11 procent van de ondervraagden is het wachtwoord de naam van een huisdier. Nog steeds hebben veel gebruikers een wachtwoord waar een deel van hun geboortedatum inzit.

Tweestapsauthenticatie

Het is niet helemaal hopeloos met de beveiliging van smartphones en tablets; steeds meer mensen maken gebruik van tweestapsauthenticatie. Daarbij loggen gebruikers niet alleen in met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar ook met een code die naar een mobiele telefoon wordt gestuurd. Op die manier kunnen kwaadwillenden die een wachtwoord weten nog steeds niet inloggen.

62 procent van de Nederlandse jongeren zou gebruikmaken van deze techniek. Dat is iets meer dan in België, Frankrijk en Oostenrijk. Bijna een vijfde van de jongeren had nog nooit van tweestapsauthenticatie gehoord, nog eens 20 procent geeft aan geen interesse te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *